ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΞΕΝΟΦΟΥ
Στο Μάτι δεν χτύπησαν ποτέ σειρήνες… 02-08-2018 08:52:19

Το πάθημα από τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους μας και στην περίπτωση της Ζακύνθου χρειάζεται δυό φορές προσοχή αφού είναι σεισμογενής περιοχή.

Κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν λέει το ρητό και για να προετοιμαστούμε δεν πρέπει να έχουμε τα σχέδια στα συρτάρια και να μην τα ανοίγουμε ποτέ.

Η χώρα μας είναι η κατ’ εξοχήν χώρα της έλλειψης προγραμματισμού, γι’ αυτό και με δεδομένο ότι γνωρίζουμε τα ελαττώματα της φυλής και το εκ των υστέρων αλαλούμ με τη μετάθεση ευθυνών, ας κάνουμε εγκαίρως μια προετοιμασία.

Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει κατά μέρος τους λεονταρισμούς και να ασχοληθεί τώρα με την πολιτική προστασία.

Στη Ζάκυνθο γνωρίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα έγινε μία σύσκεψη του Συντονιστικού οργάνου κεκλεισμένων των θυρών και καθώς έχουμε ζήσει όλες τις καταστροφές του νησιού των τελευταίων 30 ετών (από ανεμοστρόβιλους, μέχρι πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς) εκτιμάμε ότι η σωστή προετοιμασία δεν είναι απλά και μόνο συζήτηση και λήψη αποφάσεων.

Εξηγούμαστε λοιπόν για να μην παρεξηγούμαστε:

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας σε μία από τις τελευταίες συναντήσεις του Συντονιστικού (αυτού που έγινε στο Δημαρχείο με τις πόρτες ανοιχτές για τους δημοσιογράφους) ζήτησε να ελεγχθούν τα σημεία υδροληψίας της Πυροσβεστικής και οι δεξαμενές νερού οι οποίες πρέπει να είναι πάντα γεμάτες με νερό. Επιπλέον πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα άμεσα να γεμίσουν ξανά με νερό γιατί σε μια φωτιά ο ανεφοδιασμός γίνεται συνεχώς. Αυτό προϋποθέτει δουλειά που θα γίνει από την υπηρεσία ύδρευσης του Δήμου και οι εργασίες έπρεπε να είχαν ήδη ολοκληρωθεί. Ο Διοικητής είχε ζητήσει ακόμα να εξεταστεί το ενδεχόμενο να είναι ένα τμήμα του στρατού να βρίσκεται στη Ζάκυνθο τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού για να μην περιμένουμε σε κάποια φωτιά να μεταφέρει εδώ βοήθεια το πλοίο, με κάποιο από τα δρομολόγια που θα εκτελεί.

Εμείς ρωτάμε αν έγιναν τουλάχιστον τα βασικά που είναι ο ανεφοδιασμός με νερό χωρίς διακοπή την ώρα της φωτιάς, δηλαδή την ώρα εκείνη που καιγόμαστε και οι ιδιώτες υδρομεταφορείς (στην πλειοψηφία τους) κλείνουν τα κινητά τηλέφωνα.

Όμως ο μεγαλύτερος φόβος για το νησί μας είναι ο σεισμός και καθώς μετά την ανοικοδόμηση του 1954 ο ένας όροφος στα κτίρια διαδέχεται τον άλλο, είναι απορίας άξιο τι μπορεί να συμβεί σήμερα και ποιοί είναι οι δρόμοι διαφυγής του πληθυσμού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτά συζητήθηκαν σε ένα κλειστό Συντονιστικό κι ακόμα θέλουμε να πιστεύουμε πως βγήκε από τα γραφεία η αραχνιασμένη μελέτη αντισεισμικού σχεδιασμού της πόλης την οποία είχε εκπονήσει πριν από 10 με 15 χρόνια ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας που σήμερα είναι Πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Κι επειδή τυγχάνει να έχει παρουσιάσει τη μελέτη του στη Ζάκυνθο, ρωτάμε αν κάτι από όλα όσα προτείνονται μπορεί να εφαρμοστεί τώρα που έχουν έλθει τα πάνω κάτω στην πόλη μας…

Η μελέτη εμπλέκει τις Τεχνικές υπηρεσίες, ο ρόλος των οποίων είναι πολύ σημαντικός στο συντονισμό και γι’ αυτό οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν πρέπει να σφυρίζουν αδιάφορα όταν πρόκειται για μια δουλειά που ίσως μελλοντικά συνδέεται ευθέως με τη ζωή μας.

Σαν υστερόγραφο αφήνουμε το θέμα της σειρήνας συναγερμού η οποία έχει χαλάσει εδώ και δύο δεκαετίες στο νομό Ζακύνθου. (Χορηγία μιας σειρήνας από ξενοδόχους δεν φαίνεται να έχει γίνει…).

Στο Μάτι δεν χτύπησαν ποτέ σειρήνες συναγερμού, ούτε καμπάνες για να υποψιαστούν εγκαίρως οι κάτοικοι την ώρα που οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά.

Εμείς ας ελπίσουμε ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους και δεν θα χρειαστεί να δοκιμαστούμε σε συνθήκες κρίσης.

Αγγελική Ξενόφου


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας