ΝΕΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΛΕΓΧΟ
ΧΥΤΑ ΣΚΟΠΟΥ: Συνεχής ροή στραγγιδίων μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις
12-07-2018 13:06:44

Την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του ΧΥΤΑ στο Σκοπό περιγράφει το πόρισμα του ελέγχου που έγινε από την υπηρεσία περιβάλλοντος και όπως φαίνεται είναι άμεση η ανάγκη να γίνουν τα έργα αποκατάστασης του χώρου, όπως έχουν πολλάκις εξαγγελθεί και όπως είναι υποχρέωσή μας σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες από πολίτες και το κλιμάκιο πήγε στο ΧΥΤΑ τα τέλη του Ιουνίου, δηλαδή τις ημέρες που είχαμε συνεχείς βροχοπτώσεις και ως εκ τούτου υγρά κύλησαν στις πλαγιές του βουνού και έφτασαν στην αμμουδιά και μέχρι τη θάλασσα.

Το πόρισμα έχει σταλεί και στην Εισαγγελία η οποία είχε ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Σκοπό και που τεκμηριώνεται με φωτογραφικό υλικό από την ευρύτερη περιοχή, παρουσιάζει τα γνωστά από το παρελθόν και επαναλαμβανόμενα προβλήματα, για τα οποία ωστόσο δεν έχει γίνει κάποια σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισής τους.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι τα υγρά απόβλητα φτάνουν στο βιότοπο της θαλάσσιας χελώνας και ουδείς συγκινείται για τη ρύπανση σε ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς, όπως είναι ο χώρος αναπαραγωγής της Carettacaretta μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.

Οι ελεγκτές που πήγαν στο ΧΥΤΑ πριν από δύο περίπου εβδομάδες κατέγραψαν τα ακόλουθα:

Υπήρχε συνεχής ροή στραγγιδίων σε διάφορα σημεία του ΧΥΤΑ ενώ ο χώρος ο οποίος έπρεπε να επεξεργάζεται τα στραγγίδια ήταν εκτός λειτουργίας. Πρόκειται για τη δεξαμενή η οποία κατασκευάστηκε με προορισμό να δέχεται και να βιολογεί τα στραγγίδια, αλλά δεν δούλεψε ποτέ.

Στις δεξαμενές που ήταν ανοιχτές βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες από στραγγίδια και επιπλέον διαπιστώθηκε διαρροή από το πρανές που βρίσκεται από πάνω τους. Τα υγρά μέσα από το ρέμα των ομβρίων έφταναν στη θάλασσα.
Η πρόταση που κατατίθεται μέσα από τη διενέργεια του ελέγχου είναι να μαζεύονται τα υγρά με βυτιοφόρο όχημα και μάλιστα αυτό να γίνεται καθημερινά.

Τα υγρά θα συγκεντρώνονται από τις δεξαμενές και από το κύτταρο ταφής και θα οδηγούνται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, όπου θα βιολογούνται. Βέβαια δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο από το Φορέα της καθαριότητας, ο οποίος δεν έχει ούτε το αναγκαίο προσωπικό για να μαζεύει τα σκουπίδια. Όμως πρέπει να βρεθεί κάποια λύση και κυρίως να προχωρήσει το έργο της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ.

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment