Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΝ -Ε-
Αποτελέσματα δειγματοληψιών: Καλά τα αποτελέσματα, αλλά κανένας εφησυχασμός
12-07-2018 08:39:38

Στα αποτελέσματα των τελευταίων δειγματοληψιών που έγιναν στις 2 Ιουλίου σε παραλίες που είχε διαπιστωθεί πρόβλημα θαλάσσιας ρύπανσης αναφέρθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Σπύρος Πλέσσας.

Αν και όπως αναφέρθηκε και στο προχθεσινό δημοσίευμα του –Ε-, τα αποτελέσματα των νέων ελέγχων είναι ενθαρρυντικά, καθώς τα μικροβιολογικά φορτία αυτή τη φορά είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων, ο κ. Πλέσσας διευκρινίζει και από την πλευρά του, πως αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες των προβλημάτων, δεν θα δοθεί λύση και ενδεχομένως να επαναληφθεί το πρόβλημα.

Είναι ενδεικτικό πως πριν καλά καλά γραφτεί το προχθεσινό δημοσίευμα για τα αποτελέσματα των ελέγχων στην εφημερίδα μας, νέες διαρροές λυμάτων σημειώθηκαν σε αντλιοστάσιο του Πλάνου που βρίσκεται σε απόσταση δέκα μέτρων από τη θάλασσα.

Σημειώνεται πως πέρα από τις δειγματοληψίες από το Υγειονομικό, υπάρχει σε εξέλιξη το “Πρόγραμμα  παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης” της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Διεύθυνσης Υδάτων, στο πλαίσιο του οποίου γίνεται και  στη Ζάκυνθο μια φορά το μήνα δειγματοληψία και ανάλυση των νερών, με τα αποτελέσματα να αναρτώνται στο διαδίκτυο.

Ωστόσο η ανάρτηση γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη πως μέχρι και σήμερα υπάρχουν αναρτήσεις για τις δειγματοληψίες του Μαΐου.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΟ

Ειδικά σε ότι αφορά την περιοχή Πλάνου Τσιλιβή και τους ελέγχους που ξεκίνησαν εκεί, ο κ. Πλέσσας ανέφερε: «Ξεκινήσαμε από την περιοχή του Πλάνου Τσιλιβή, με το γνωστό πρόβλημα με το αποχετευτικό δίκτυο, που έγινε χωρίς νόμιμες μελέτες, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και χωρίς να προβλέπεται η κατάληξη τους στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού. Παρόλα αυτά εξυπηρετεί μια κατάσταση ξενοδοχείων αλλά και επιχειρήσεων της περιοχής. Από φέτος όμως το πρόβλημα επιδεινώθηκε γιατί αυξήθηκαν δραματικά οι ποσότητες των λυμάτων που εισέρχονται στο δίκτυο. Αφενός υπάρχει πρόβλημα πως φτάνουν και αν φτάνουν στο Βιολογικό και αν ο Βιολογικός μπορεί να τα δεχτεί. Δυστυχώς από τον έλεγχο που έγινε πρόσφατα από το ΚΕΠΠΕ προκύπτει πως ο Βιολογικός δέχεται πολύ μεγαλύτερο αριθμό λυμάτων από αυτόν που μπορεί να δεχτεί.

Σύμφωνα με Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ο Βιολογικός μπορεί να δεχτεί μια συγκεκριμένη ποσότητα που προσδιορίζεται ως μέση ημερήσια ποσότητα. Το καλοκαίρι είναι 10.000 κυβικά την ημέρα και αυτή η ποσότητα είχε ξεπεραστεί. Αυτό διαπιστώνεται από τις μετρήσεις που γίνονται από το παροχόμετρο των εγκαταστάσεων και αυτό σημαίνει με απλά λόγια πως ο Βιολογικός δουλεύει πέρα από τα επιτρεπόμενα όρια».  

Ο Προϊστάμενος του Υγειονομικού σημείωσε πως στο  αποχετευτικό του Πλάνου, από την στιγμή που δέχεται και νέες συνδέσεις, υπάρχουν λύματα που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει. «Αυτός ήταν ο λόγος που είχαμε τα γνωστά προβλήματα  στο κεντρικό αντλιοστάσιο στην περιοχή της παραλίας Μπούκα και λύματα που κατέληγαν στη θάλασσα μέσα από το ρέμα που υπάρχει εκεί. Πήραμε δείγματα και η ανάλυση πιστοποίησε πως πρόκειται για λύματα που προκαλούσαν ρύπανση και μόλυνση στη θάλασσα. Η σωλήνα που οδηγούσε από το ρέμα στη θάλασσα ταπώθηκε και εμείς παρακολουθούμε την περιοχή. Η πρώτη δειγματοληψία έγινε 31 Μαΐου, όταν άρχισαν οι πρώτες πληροφορίες για διαρροή λυμάτων  και δεν είχαμε πρόβλημα, η δεύτερη δειγματοληψία έγινε 14 Ιουνίου και διαπιστώθηκε η ρύπανση και η μόλυνση, ενώ με την τελευταία δειγματοληψία που έγινε 2 Ιουλίου  δε διαπιστώθηκε κανένα. Θέλω όμως να επισημάνω τα εξής: Η δειγματοληψία αφορά μια συγκεκριμένη ημέρα και χρονική στιγμή. Είναι κάτι σαν φωτογραφία. Συγκεντρώνεις τα στοιχεία από τις δειγματοληψίες, αλλά το γεγονός ότι σε κάποια περιοχή υπάρχει πρόβλημα, σημαίνει πως πρέπει να αναζητήσεις αν οι αιτίες που το δημιούργησαν έχουν εξαλειφθεί. Στην περιοχή του Πλάνου, από την στιγμή που δεν έχει λυθεί το πρόβλημα του αποχετευτικού δικτύου , ενδέχεται να έχουμε και άλλα προβλήματα. Δεν λέει κανείς να σταματήσουμε την ανάπτυξη, αλλά τα ξενοδοχεία θα μπορούσαν να διαθέτουν» επεσήμανε.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Σοβαρά ήταν τα προβλήματα που  διαπιστώθηκαν στις 19 Ιουνίου και στην ακτή του ΕΟΤ, ωστόσο ο επανέλεγχος, που μάλιστα έγινε σε περισσότερα σημεία της θάλασσας και όχι μόνο σε αυτό που είχε διαπιστωθεί το πρόβλημα, έδειξε πως η κατάσταση είχε αποκατασταθεί. 

«Οφείλουμε αυτή την περιοχή να την προσέχουμε και να την προστατεύουμε. γιατί πολύς κόσμος απολαμβάνει το μπάνιο του» σημείωσε ο κ. Πλέσσας που ανέφερε πως την ημέρα του αρχικού ελέγχου υπήρχε διαρροή από ξενοδοχείο της περιοχής που έριχνε ανεπεξέργαστα τα λύματα μέσω ρέματος, λόγω βλάβης του Βιολογικού. Ο επιχειρηματίας συμμορφώθηκε αλλά θα πρέπει να γίνει επαναληφθεί ο έλεγχος, ενώ η ΔΕΥΑΖ θα πρέπει να φράξει τα φρεάτια στο ύψος του κεντρικού δρόμου του Κρυονερίου και να ελέγχει το δίκτυο των όμβριων.

«Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε αυτό που πρέπει και δεν υπάρχει περίπτωση να μην ενημερώσουμε αν κάπου υπάρχει πρόβλημα» κατέληξε.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment