ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΩΝ:
Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στο προσκήνιο για την ΠΙΝ
10-02-2018 10:30:00

Οι κλιματικές αλλαγές και η ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα, είναι ίσως από τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να διαχειριστεί ο σύγχρονος κόσμος, λαμβάνοντας υπόψη και τα φαινόμενα που βιώνουμε τις τελευταίες δεκαετίες (πλημμύρες, υψηλές θερμοκρασίες, περιορισμός των υδάτινων πόρων  κτλ).

Το θέμα των κλιματικών αλλαγών έχει τεθεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο καθώς η ανάγκη να ασκηθούν στοχευμένες πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και του πληθυσμού είναι όλο και πιο επιτακτική.

Με τις γνωστές καθυστερήσεις που χαρακτηρίζουν την ελληνική πραγματικότητα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ξεκινήσει το σχεδιασμό από το 2014, για να φτάσουμε το 2017 στην εξειδίκευση του σχεδιασμού ανά Περιφέρεια.

Στην κατεύθυνση αυτή, πριν από λίγες ημέρες, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προχώρησε σε προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για το έργο της «Μελέτης για την εκπόνηση Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και της σχετικής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων».

Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και ο προϋπολογισμός είναι 128.000 ευρώ. Η μελέτη θα ανατεθεί σε ιδιώτη που θα καταθέσει την πιο συμφέρουσα προσφορά και η υποχρέωση είναι να την ολοκληρώσει σε διάστημα 12 μηνών.

Το Περιφερειακό Σχέδιο θα θέτει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα  ασκούνται οι πολιτικές της ΠΙΝ σε διάφορους ώστε να είναι πιο «ανθεκτική» στις κλιματικές αλλαγές και θα εξετάζει μέτρα και δράσεις που πρέπει να ληφθούν σε περιφερειακό αλλά και τοπικό επίπεδο.

Τέτοια μέτρα μπορεί να είναι ενδεικτικά η αποτελεσματικότερη χρήση των λιγοστών υδάτινων πόρων, η προσαρμογή των υφιστάμενων προδιαγραφών κατασκευής κτιρίων, ώστε να είναι ανθεκτικά στις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες και σε ακραία καιρικά φαινόμενα, η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, η ανάπτυξη νέων καλλιεργειών κ.α

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment