ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ Α.Σ.Ζ. ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Εκτός επιδοτήσεων έμεινε ομάδα αγροτών της Ζακύνθου εδώ και δύο χρόνια!
13-01-2018 11:57:11

Να λυθεί το πρόβλημα που αφορά την καταβολή των επιδοτήσεων για το 2016 περιμένουν μέχρι σήμερα περίπου 20 παραγωγοί του νησιού μας που βλέπουν ακόμη μια περίοδο πληρωμών να ολοκληρώνεται τον προσεχή Μάρτη χωρίς οι ίδιοι να λαμβάνουν τα χρήματα που τους οφείλονται για την προπέρσινη χρονιά.

Σε αντίθεση με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για το 2015 και για τις οποίες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εξαγγείλει λύσεις αν και αυτές δύο χρόνια μετά δεν έχουν δοθεί, οι παραγωγοί που δεν πληρώθηκαν το 2016 ακόμη δεν γνωρίζουν αν και πότε θα πάρουν κάποια χρήματα.

Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένως από το ΕΑΣΖ στις συναντήσεις που έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και μια ακόμη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του Οργανισμού αναμένεται να γίνει και τις προσεχείς ημέρες. 

Το «παρήγορο» για τους παραγωγούς αυτούς πάντως, είναι ότι τα ίδια προβλήματα με την πληρωμές δεν επαναλήφθηκαν και για το 2017, αφού όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας μας, η χρονιά «έκλεισε» χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Διευθυντής του ΕΑΣΖ Πέτρος Βισβάρδης για τις εκκρεμότητες του 2016 σημείωσε πως έχουν γίνει διαβήματα στον  ΟΠΕΚΕΠΕ με κάθε δυνατό τρόπο και παρά το γεγονός ότι επιλύθηκαν κάποια προβλήματα για την πλειοψηφία των παραγωγών, δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για να έχουν τα στελέχη του ΕΑΣΖ μια πλήρη εικόνα.

«Εκκρεμεί μια ακόμη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και αυτό είναι το μπορούμε να πούμε μέχρι στιγμής» σημείωσε, τονίζοντας πως από τους περίπου 200 παραγωγούς που είχαν πρόβλημα στην αρχή, οι εκκρεμότητες έχουν περιοριστεί σε περίπου 15 με 20 άτομα.

«Το σημαντικό είναι πως για τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα έχει διευθετηθεί» τόνισε ο κ. Βισβάρδης.

Υψηλή η τιμή του λαδιού 

Η περίοδος της ελαιοκομιδής συνεχίζεται για το νησί μας και  σε σχέση με πέρυσι έχει παραταθεί, μια που κατά την προηγούμενη χρονιά οι αγρότες «βιάστηκαν» να μαζέψουν τους καρπούς για να μην «σαπίσουν» ενώ σημαντική παράμετρος είναι και αυτή που αφορά τα διαθέσιμα εργατικά χέρια, μια που φέτος πολλές οικογένειες δεν προσέλαβαν εργάτες.

Η τιμή του προϊόντος παραμένει υψηλή, ενώ όπως επιβεβαιώνει και ο κ. Βισβάρδης η φετινή παραγωγή χαρακτηρίζεται από μια εξαιρετική ποιότητα 

«Η ποιότητα είναι από τις καλύτερες που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες και η τιμή αγοράς στα 3,40 ευρώ από τον ΕΑΣΖ είναι πολύ καλή, ενώ καταγράφεται μια μείωση της ποσότητας σε σχέση με πρόπερσι σε ποσοστό της τάξης του 30%» δήλωσε ο κ. Βισβάρδης για την φετινή παραγωγή.

Για τη δακοκτονία

Τέλος σε ότι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας που έχει ζητηθεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και αναμένεται να εφαρμοστεί τη φετινή χρονιά, ο κ. Βισβάρδης σχολίασε πως θα βοηθήσει την παραγωγή, αλλά είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστά. 

«Ο φορέας που θα αναλάβει τη δακοκτονία θα πρέπει να την κάνει σωστά, για να υπάρξει αποτέλεσμα και να πειστούν και οι ίδιοι οι παραγωγοί. Ειδικά σε ένα νησί που για πολλά χρόνια δεν έχει γίνει δακοκτονία» σχολίασε.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment