ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Στην Σύνοδο των Πρυτάνεων το θέμα των συγχωνεύσεων TEI-AEI
23-12-2017 11:55:18

Ενώ το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ Αττικής και Πειραιά γίνεται ήδη πραγματικότητα, και το σχετικό Νομοσχέδιο έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας, αναμένονται οι πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και για τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα που σύμφωνα με το σχεδιασμό οδηγούνται σε συγχώνευση,  όπως είναι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Το περασμένο Σάββατο, στην Συνοδό των Πρυτάνεων το θέμα των συγχωνεύσεων συζητήθηκε αναλυτικά, με επίκεντρο κυρίως το ζήτημα του εκπαιδευτικού προσωπικού που θα μεταφερθεί από ένα ίδρυμα σε άλλο.

Μιλώντας πρόσφατα στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Γιάννης Δραγώνας, ο οποίος συμμετείχε στην Επιτροπή που συγκροτήθηκε από το Υπουργείο για την συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων, επεσήμανε πως τα επόμενα βήματα ανήκουν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και πως το έργο της επιτροπής, που στηρίχτηκε αποκλειστικά και  μόνο σε ακαδημαϊκά κριτήρια έχει ολοκληρωθεί.

«Η σχεδιαζόμενη ενσωμάτωση του ΤΕΙ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, προέκυψε ως μια εκπαιδευτική  και κοινωνική ανάγκη για τα Ιόνια Νησιά.  Είναι ένα πρωτοποριακό εγχείρημα και πιστεύουμε πως θα συμβάλει στην προώθηση του ενιαίου χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και έρευνας στην Περιφέρεια. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο ανώτατα ιδρύματα στην ίδια περιφέρεια και μάλιστα σε μια περίοδο που το παγκόσμιο περιβάλλον της γνώσης απαιτεί από τα ακαδημαϊκά  ιδρύματα να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες  ανανεώνοντας τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας τους βελτιώνοντας τις σπουδές που παρέχουν. Τα κριτήρια που πρυτάνευσαν στις προτάσεις μας, ήταν αυστηρά ακαδημαϊκά, ακολουθώντας τον όρο που είχε θέσει ο Υπουργός» ανέφερε και τόνισε πως στόχος είναι ένα ίδρυμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Παιδείας, της Οικονομίας, της Κοινωνίας και της Περιφέρειας μας.

«Αυτό το στόχο νομίζουμε πως θα τον εκπληρώσει αυτή η συγχώνευση» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως τα εκπαιδευτικά κριτήρια έχουν να κάνουν με το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, με τις εργαστηριακές και κτηριακές υποδομές , την συνάφεια των τμημάτων και τα προγράμματα σπουδών που θα ανταποκρίνονται στην αγορά εργασίας.

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής εξέφρασε την αισιοδοξία του πως όλα θα εξελιχθούν ομαλά και θα δημιουργηθεί ένα ίδρυμα που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των κατοίκων των νησιών.

«Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ολοκληρώσει τις προτάσεις μας, τις έχουμε υποβάλει στο Υπουργείο και η πολιτική ηγεσία  θα ορίσει το χρονοδιάγραμμα για την σύνταξη του Νόμου» ανέφερε ο κ. Δραγώνας

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων

Η εφημερίδα Καθημερινή αναφέρεται στην Σύνοδο των Πρυτάνεων που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο και στην οποία συζητήθηκαν τα θέματα υπαγωγής των ΤΕΙ σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η Σύνοδος Πρυτάνεων στην τακτική συνεδρίασή της, το περασμένο Σάββατο, δήλωσε ότι «για να είναι σε θέση ένα τμήμα ΤΕΙ να κριθεί ώστε να ενταχθεί σε ένα υπάρχον πανεπιστήμιο, θα πρέπει να πληροί τα ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια».

Μεταξύ αυτών, η σύνοδος όρισε πως «πρέπει να προβλέπεται ότι το γνωστικό αντικείμενο του υπό ένταξη τμήματος ΤΕΙ εμπίπτει στη στρατηγική ανάπτυξης του πανεπιστημίου υποδοχής. Το γνωστικό του αντικείμενο και το πρόγραμμα σπουδών του να αντιστοιχεί με διεθνώς καθιερωμένα πεδία πανεπιστημιακού επιπέδου και να μην είναι υποσύνολο αυτών. Τα μέλη του τμήματος ΤΕΙ να έχουν αποδεδειγμένη ερευνητική δραστηριότητα, όπως αυτή θα αποδεικνύεται από το δημοσιευμένο έργο και τις ετεροαναφορές. Το τμήμα να ενταχθεί και να ολοκληρώσει τη διαδικασία πιστοποίησης προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών, να έχει ερευνητικές υποδομές και εξοπλισμό για την εκπόνηση και βασικής έρευνας στο γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύει, να έχει αποκτήσει τη δυνατότητα οργάνωσης διδακτορικών σπουδών όπως προβλέπει το άρθρο 30, παρ. 4 του ν. 4485/2017».

Παραμένουν οι αντιδράσεις στην Κεφαλονιά

Οι κεφαλλονίτες πάντως συνεχίζουν να αντιδρούν στο σχεδιασμό του Υπουργείου και σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε κατεπειγόντως η δημιουργία μίας επιτροπή που θα κατέβει στην Αθήνα για να μιλήσει με τον υπουργό, η οποία θα αποτελείται από τους Γιώργο Κατσιβέλη, Βασίλη Ρουχωτά, Μάκη Δημητράτο και Ηλία Παρίση.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment