ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:
Για Πανεπιστημιακά τμήματα σε όλα τα νησιά δεσμεύτηκε ο Υπουργός Παιδείας!
07-12-2017 12:02:00

Η συναίνεση του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ ήταν στο επίκεντρο της ομιλίας του Υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της ΠΙΝ.

Ο Υπουργός Παιδείας που κλήθηκε μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσει μια έντονη αμφισβήτηση από την πλευρά των εκπροσώπων της Κεφαλονιάς σημείωσε πως βασική θέση της Επιτροπής που συστάθηκε για την συνένωση των δύο ιδρυμάτων είναι η δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων σε όλα τα νησιά  και προανήγγειλε την αύξηση της χρηματοδότηση προς το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο ίδιος επεσήμανε πως το μόνο που «διακινδυνεύει» σε αυτή την προσπάθεια είναι η κατάσταση να μείνει ως έχει, και τόνισε πως οι θέσεις της Επιτροπής, που εκπροσωπεί μια πρωτόγνωρη συναίνεση μεταξύ εκπροσώπων ΑΕΙ και ΤΕΙ, δε θα υιοθετηθούν άκριτα από το Υπουργείο και χωρίς να υπάρχει κοινωνική συναίνεση.

«Θέλουμε να δούμε καταρχήν το επίπεδο συνεννόησης και σε αυτή την κατεύθυνση οργανώσαμε τις Επιτροπές με ανθρώπους που γνωρίζουν τα ιδρύματα τους. Θέλω να χαιρετίσω εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου τα μέλη των Επιτροπών που για πρώτη φορά έκατσαν στο τραπέζι για να συνεννοηθούν χωρίς διαφωνίες. Είναι δυνατόν να υπάρχει μια συνωμοσία του Υπουργείου και επέβαλε τις προτάσεις του στην Επιτροπή; Δώσανε τις προτάσεις τους στο Υπουργείο και το Υπουργείο θα πάρει τις πολιτικές του αποφάσεις. Δεν σημαίνει πως θα ακολουθηθεί κατά γράμμα ότι λέει ένα πόρισμα. Όμως οι διαδικασίες άρχισαν από τα κάτω με την συνεννόηση των Επιτροπών» τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός που για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σημείωσε:  

«Σε όλα αυτά υπάρχει πάντα πρόβλημα με τις τοπικές κοινωνίες: Ένα κομμάτι δικαιολογημένο, ένα κομμάτι αδικαιολόγητο . Υπάρχει ένας συγκρητισμός και μια αδράνεια, κυρίως από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην κεντρική εξουσία. «Μην μου πάρουν αυτό που έχω και μην μου δώσουν αυτό που λένε» σκέφτονται και μάλλον δικαιολογημένα από ιστορικής άποψης.  Επομένως υπάρχει ένα μεγάλο βάρος στο Υπουργείο να  είναι πειστικό για την επόμενη ημέρα. Αυτή η πειστικότητα δεν μπορεί να γίνει πράξη, αν δεν έχουμε πείσει τους ακαδημαϊκούς παράγοντες. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να νομοθετήσουμε κάτι κεντρικά χωρίς να υπάρχει συναίνεση από κάτω. Ξέρετε γιατί; Επειδή πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο τα πράγματα να μείνουν ως έχουν. Αλλά υπάρχει και η δυνατότητα να γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός! Το plan b είναι να διατηρηθούν τα πράγματα ως έχουν και θα πρέπει να σας πείσω ότι αυτό εν είναι το καλύτερο σενάριο».

Αφού διευκρίνισε πως εξυπακούεται πως κανείς δε θα χάσει τη δουλειά του ούτε θα χαθούν επαγγελματικά δικαιώματα, ανέφερε για το πόρισμα της Επιτροπής:

«Το πόρισμα της Επιτροπής για το οποίο υπάρχουν παρεξηγήσεις λέει πως πρώτα από όλα  θα επεκταθεί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε όλα τα νησιά. Αυτό έχει συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία, καθώς οποιοσδήποτε θεσμός εντάθηκε στο Πανεπιστήμιο, επιβίωσε παρά τις κρίσεις που μπορεί να πέρασε το ίδιο το Πανεπιστήμιο.  Στην ιστορία της Ευρώπης, μετά το θεσμό της Εκκλησίας είναι ο ανθεκτικότερος θεσμός.  Το δεύτερο ζήτημα είναι πως θα αναβαθμίσουμε διάφορα τμήματα και θα ενσωματωθούν οι διάφορες λειτουργίες όπως αυτές των διετών δομών.

Στόχος είναι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο να γίνει γνωστό παγκοσμίως, Υπάρχουν θέσεις προσωπικού και χρήματα και θα ανακοινωθεί και η πρόσθετη επιχορήγηση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο».

Για τη Ζάκυνθο

Ειδικά για τη Ζάκυνθο ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την ενίσχυση του τμήματος περιβάλλοντος με την ενσωμάτωσή του στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και επεσήμανε πως η συνεργασία με το ΕΘΠΖ σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως ο φορέας θα χάσει την αυτοτέλειά του.

«Στη Ζάκυνθο υπάρχει ένα τμήμα Περιβάλλοντος που θα ενισχυθεί με την ενίσχυσή του στην νέα 4η σχολή του  Ιονίου Πανεπιστημίου και υπάρχει και ένα τμήμα Συντήρησης Έργων Τέχνης. Είναι ένα Τμήμα με έναν καθηγητή, τώρα διορίζεται και ο δεύτερος και 8  νέους φοιτητές. Αυτή η προοπτική είναι δύσκολη. Αντιθέτω ενδιαφέρουσα θα μπορούσε να είναι  η προοπτική συντήρησης εκκλησιαστικών κειμηλίων και αυτό το λέω γιατί από του χρόνου θα σταματήσουμε να δεχόμαστε στα τμήματα συντήρησης εκκλησιαστικών κειμηλίων φοιτητές της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας» δήλωσε συμπληρώνοντας πως στο Πανεπιστήμιο θα ενοποιηθούν διατηρώντας τη δική του αυτονομία όλες οι δραστηριότητες που γίνονται. 

«Δε θα πάρουμε το θαλάσσιο Πάρκο για να το εντάξουμε στο Πανεπιστήμιο αλλά θα δούμε τι είδους συνέργειες μπορούν να γίνουν» τόνισε καταλήγοντας πως «Το Υπουργείο έχει  την αίσθηση και με το θεσμικό πλαίσιο και με την δυναμική αλλά και με την συναίνεση θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το βήμα. Το στοίχημα είναι να πείσουμε και τις τοπικές κοινωνίες για να φύγουμε από την λογική ΤΕΙ και Πανεπιστημίου για σουβλάκια και rooms to let» .

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment