ΕΝΩ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΧΕΜΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Έρχεται η ώρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα “κόκκινα δάνεια”
04-11-2017 12:08:46

Η τακτοποίηση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών ενόψει των σκληρών stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φέρνει στο προσκήνιο τις επόμενες ημέρες μία ακόμα μνημονιακή δέσμευση που αφορά την εκποίηση κατασχεμένων ακινήτων, και τους πλειστηριασμούς ακινήτων που
προέρχονται από τα αποκαλούμενα “κόκκινα” δάνεια της αγοράς.

Σε ότι αφορά το πρώτο οι τέσσερις αποκαλούμενες συστημικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει ήδη την εκποίηση με πολύ θετικά αποτελέσματα και μεταξύ των ακινήτων που έχουν ήδη εκποιηθεί είναι ορισμένα εδώ στη Ζάκυνθο.

Το ζήτημα όμως που στην κυριολεξία “καίει” είναι αυτό που προκύπτει από τους πλειστηριασμούς για ανεξόφλητα δάνεια και αφορά συνολικά στην Ελλάδα περί τα 19.000 ακίνητα και στη Ζάκυνθο εκτιμάται από τραπεζικές πηγές, ότι ο αριθμός τους ξεπερνά ήδη κατά πολύ τα 100, η πλειοψηφία των οποίων είναι κατοικίες.

Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ο χρόνος μετρά αντίστροφα καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου μήνα, υπό το βάρος των πιέσεων που ασκούνται στις τράπεζες για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Πρακτικά το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας δόθηκε από τις τράπεζες, με τις πρώτες εντολές προς τους δικαστικούς επιμελητές να συντάξουν πρόγραμμα ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Πρόκειται για ακίνητα που έχουν βγει σε πλειστηριασμό στο παρελθόν, αλλά τελικώς δεν εκπλειστηριάστηκαν λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων.

Με βάση τον σχετικό νόμο οι υφιστάμενοι πλειστηριασμοί, δηλαδή αυτοί που έχουν αναγγελθεί στο παρελθόν, μπορούν να αναγγελθούν εκ νέου με βάση την ηλεκτρονική διαδικασία εντός δύο μηνών, δηλαδή στις αρχές Δεκεμβρίου, σε αντίθεση με τους νέους πλειστηριασμούς, που απαιτούν έξι μήνες και αναμένεται να πραγματοποιηθούν το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Να σημειωθεί ότι το στοκ των ακινήτων προς πλειστηριασμό ξεπερνά τις 15.000, στους οποίους πρέπει να προστεθούν και άλλοι 3.700 περίπου που έχουν λάβει ημερομηνία για τους προσεχείς μήνες. Οι τράπεζες επιμένουν ότι δεν πρόκειται για την πρώτη κατοικία δανειοληπτών, αλλά αφορούν οφειλέτες που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και βαρύνονται με υψηλές οφειλές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Συμβολαιογραφικός Σύνδεσμος, που έχει και την ευθύνη για τη λειτουργία της πλατφόρμας, παρουσίασε σε εκπροσώπους των τραπεζών το ηλεκτρονικό σύστημα των πλειστηριασμών, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει και η διαδικασία της πιστοποίησης των συμβολαιογράφων που επιθυμούν να εγγραφούν.

Η διαδικασία εξασφαλίζει τη διενέργεια των πλειστηριασμού χωρίς τη φυσική παρουσία των συμβολαιογράφων, κατά των οποίων έχουν στραφεί άλλωστε και διάφορες ομάδες που αντιδρούν στους πλειστηριασμούς.

Προχθές ακόμη μία φορά ματαιώθηκαν προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, λόγω επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Οι δύο προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί δεν αφορούσαν κατοικίες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών σε τράπεζες, αλλά διαφορές μεταξύ ιδιωτών. Παρ’ όλα αυτά, υπό τις φωνές του πλήθους «έξω - έξω» και υπό το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», οι συμβολαιογράφοι υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν. Παρόντες στο Ειρηνοδικείο Αθηνών ήταν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δεν επικρατεί ειρήνη στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Από τον περασμένο Απρίλιο, μετά την αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων παρόμοια σκηνικά παρατηρούνται τακτικά κάθε Τετάρτη, με τους αντιδρώντες να μην επιτρέπουν τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών.


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment