ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ
Στις 27 Οκτωβρίου καταβάλλεται το 70% της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών!
24-10-2017 11:25:54

Τα τέλη του Οκτώβρη θα δοθούν τελικά τα χρήματα της κοινοτικής ενίσχυσης στους αγρότες, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί μέχρι τώρα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα την επόμενη Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, αναμένεται να πιστωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δικαιούχων παραγωγών με το 70% της ενιαίας ενίσχυσης.

Όσον αφορά την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης προγραμματίζεται κοντά στις ημέρες των εορτών, ίσως πριν από τα Χριστούγεννα

Η σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 12 Οκτωβρίου έδωσε τη δυνατότητα στη χώρα μας να καταβάλει πιο γρήγορα τα χρήματα λόγω των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών, κάτι που ισχύει και για μερικά ακόμα κράτη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης με ανάλογα προβλήματα.

Η πληρωμή της προκαταβολής του 70% θα περιλαμβάνει και τις μεταβιβάσεις, καθώς έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό της η επεξεργασία των 65.000 αιτήσεων, ενώ τον Δεκέμβρη με την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης θα καταβληθεί και το λεγόμενο «πρασίνισμα» της ΚΑΠ.

Παράλληλα, όσοι έχουν να λάβουν δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα, δηλαδή οι νέοι αγρότες και οι νεοεισερχόμενοι, δε θα περιλαμβάνονται στην πληρωμή της προκαταβολής του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά θα πληρωθούν κατά την καταβολή της δεύτερης δόσης.

Στη Ζάκυνθο είναι περίπου 6.000 αγρότες που αναμένεται να εισπράξουν τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης και περιμένουν  την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου για να ελέγξουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Η απόφαση της Ε.Ε.
 
Όπως έγινε γνωστό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 12 Οκτωβρίου πως επιτρέπει στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα κράτη μέλη της Ε.Ε. να καταβάλλουν αυξημένες προκαταβολές άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες οι οποίοι έχουν πληγεί από δυσχερείς κλιματολογικές συνθήκες, στις αρχές του 2017 και αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Η εν λόγω απόφαση σημαίνει ότι αγρότες σε 15 πλέον χώρες της ΕΕ, είναι επιλέξιμοι για αύξηση των προκαταβολών τους. Για τις πρώτες 10 χώρες (Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τσεχία και Φινλανδία) η απόφαση ελήφθη στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2017.

Τα πέντε επιπλέον κράτη μέλη (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Κροατία και Ρουμανία) ζήτησαν αργότερα έγκριση, ενώ η απόφαση σχετικά με την πρώτη δέσμη αιτημάτων των δέκα χωρών ήταν ήδη υπό επεξεργασία.

Η αύξηση του επιπέδου των προκαταβολών, τις οποίες οι αρχές των κρατών μελών παρέχουν στους αγρότες ετησίως, βάσει των κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αποσκοπεί στο να μετριάσει ορισμένα από τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες, μετά από αντίξοες κλιματικές συνθήκες, όπως ξηρασία ή ισχυρές βροχοπτώσεις.

Η συμφωνία καλύπτει τις άμεσες ενισχύσεις και ορισμένες ενισχύσεις για την αγροτική ανάπτυξη, τις οποίες κατά κανόνα χορηγούν τα κράτη μέλη από 1 Δεκεμβρίου έως και 30 Ιουνίου του επόμενου έτους. Τα κράτη μέλη μπορούν, ωστόσο, να επιλέξουν να καταβάλουν προκαταβολές για τις πληρωμές αυτές από τις 16 Οκτωβρίου εκάστου έτους, έως το 50 % του συνολικού ποσού των άμεσων ενισχύσεων και έως το 75 % για τις ενισχύσεις αγροτικής ανάπτυξης.

Η απόφαση της Επιτροπής επιτρέπει πλέον στα κράτη μέλη που επλήγησαν από τις δυσμενείς συνθήκες να αυξήσουν το μέγιστο ποσό της προκαταβολής στο 70 % για τις άμεσες ενισχύσεις και στο 85 % για τις ενισχύσεις αγροτικής ανάπτυξης.

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ

 


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment