ΤΟ ΕΘΠΖ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Δεν πρέπει να ταΐζουμε τις θαλάσσιες χελώνες!
26-07-2017 12:24:10

Ένα φαινόμενο που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τις θαλάσσιες χελώνες έχει κάνει και πάλι την εμφάνισή του και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οπότε και εμφανίστηκε για πρώτη φορά: Ο λόγος για την βλαβερή πρακτική ταΐσματος των χελώνων από τους επαγγελματίες και τους τουρίστες κατά τη διάρκεια θαλάσσιων περιηγητικών εκδρομών, προκειμένου να  τις προσελκύσουν και να τις δουν από κοντά.

Το φαινόμενο είχε διαπιστωθεί πέρυσι, προς το τέλος του καλοκαιριού, φέτος όμως είναι ιδιαίτερα έντονο πολύ πιο νωρίς, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα θαλάσσια σκάφη που πραγματοποιούν αυτού του είδους τις περιηγήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί!

Σύμφωνα με πληροφορίες το τάισμα γίνεται με ντομάτες ή άλλα λαχανικά, που αποτελούν αγαπημένες λιχουδιές της χελώνας, ωστόσο πρόκειται για άγριο ζώο, το οποίο θα πρέπει να βρίσκει μόνο του την τροφή του.

Πριν από ένα χρόνο, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και ο σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ κατήγγειλαν  μέσω Δελτίου Τύπου την βλαβερή πρακτική ταΐσματος των θαλάσσιων χελωνών από επαγγελματίες που διοργανώνουν περιηγήσεις με τουρίστες για την παρατήρηση των caretta caretta αλλά φέτος ο Φορέας Διαχείρισης εξετάζει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να λάβει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, ζητώντας την επιβολή κυρώσεων.

«Το τάισμα αυτών των άγριων ζώων είναι επιζήμιο για την υγεία τους, αφού τους πετούν ακατάλληλες τροφές για να τις προσελκύσουν στην επιφάνεια, και δυστυχώς τις εξοικειώνει με το είδος μας, καθώς κάποιοι εκτός από να τις φωτογραφίσουν θέλουν και να τις ακουμπήσουν. Ενώ η παρατήρηση θαλάσσιων χελωνών μπορεί να αναδείξει την αξία του είδους και να διδάξει το κοινό σχετικά με την μοναδική άγρια φύση της Ζακύνθου, η δραστηριότητα αυτή χωρίς κανόνες μπορεί να προκαλέσει σημαντική όχληση στα ζώα» αναφέρει η ανακοίνωση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα σχετικά με αυτό το φαινόμενο.

«Οι θαλάσσιες χελώνες είναι μεταναστευτικά είδη, δηλαδή κατά ένα σημαντικό μέρος του κύκλου ζωής τους ταξιδεύουν στους βιοτόπους αναπαραγωγής τους και στα τροφικά πεδία της Μεσογείου. Όπως σε κάθε άγριο ζώο, η επαφή με τον άνθρωπο ή η φροντίδα από αυτόν δεν συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Αντίθετα η πρακτική της σίτισης των θαλασσίων χελωνών όχι μόνο παρεμβαίνει στην φυσική δίαιτα τους, αλλά και διδάσκει τους ανθρώπους μια λανθασμένη αντίληψη για τα άγρια ζώα. Το βασικό στοιχείο, το οποίο αποτελεί την πολιτιστική, ψυχολογική και εμπορική αξία της παρατήρησης της άγριας ζωής, είναι η ιδέα ότι είμαστε, εκείνη τη στιγμή, μάρτυρες της φύσης στην πιο αγνή της μορφή - ένα μικρό κομμάτι του κόσμου που δεν επηρεάζεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η παρατήρηση της θαλάσσιας χελώνας αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κόλπο του Λαγανά αλλά και γενικά για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις εφόσον πολλοί επισκέπτες έχουν επιλέξει τον προορισμό της Ζακύνθου για να έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν το άγριο ζώο αυτό. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του είδους και να τηρηθούν οι βασικοί κανόνες που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας παρατήρησης της θαλάσσιας χελώνας κατά τη διάρκεια της παραμονής της στον κόλπο Λαγανά» καταλήγει η ανακοίνωση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.

 


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment