ΛΙΓΟΣΤΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ ΕΝΩ ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ Π.Υ.
Παρουσία του Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης συνεδρίασε το Συντονιστικό για τις Πυρκαγιές!
17-06-2017 10:35:00

Παρουσία του Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Δ. Κατσαρού πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Λευτέρη Νιοτόπουλο με την συμμετοχή εκπροσώπων από όλους του εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες και φορείς.

Με νωπές ακόμη τις μνήμες από την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά που σημειώθηκε λίγο πριν την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου στο δάσος των Μαριών, συζητήθηκαν αναλυτικά θέματα που αφορούν τον καλύτερο δυνατό συντονισμό, τόσο για την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Το ζήτημα των κονδυλίων για την εφαρμογή δράσεων πυροπροστασίας, τέθηκε όπως αναμενόταν σε προτεραιότητα αφού τα χρήματα για ακόμη μια χρονιά είναι λιγοστά, λαμβάνοντας υπόψη πως από τη ΣΑΤΑ του Δήμου Ζακυνθίων  διατίθενται για καθαρισμούς και διανοίξεις δασικών δρόμων περίπου 120.000 ευρώ, ενώ με 16.000 Ευρώ επιχορηγείται για τους ίδιους  σκοπούς το Δασαρχείο.

Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που τέθηκε για ακόμη μια φορά από τον Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Νιοτόπουλο ήταν και αυτό της αποδυνάμωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου, μετά την μετακίνηση συνολικά 13 πυροσβεστών στο Αεροδρόμιο Ζακύνθου, που πλέον βρίσκεται υπό τη διαχείριση της στην Υπηρεσία της Fraport.

Ειδική αναφορά έγινε και στο ζήτημα των  διαθέσιμων υδροφόρων για τις ανάγκες των οχημάτων της Πυροσβεστικής, καθώς στην πρόσφατη πυρκαγιά στις Μαριές δεν υπήρχε δυνατότητα παροχής νερού από τη ΔΕΥΑΖ παρά μόνο από ιδιώτες.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιχείρησης Άκης Κοντονής σημείωσε πως η μια εκ των δύο υδροφόρων  της ΔΕΥΑΖ βρίσκεται υπό επισκευή, προκειμένου να συνδράμει όποτε χρειαστεί. Σε ότι αφορά τις ιδιωτικές υδροφόρες, ο ίδιος ανέφερε πως έχει κοινοποιηθεί μια κατάσταση με τους επαγγελματίες που πρέπει να ειδοποιηθούν την κρίσιμη στιγμή ενώ για ακόμη μια φορά επισημάνθηκαν προβλήματα που προκύπτουν όταν κάποιος ιδιώτης ειδοποιηθεί αλλά δεν ανταποκριθεί.

Σχετικά με το ζήτημα αυτό, ο Αντιπεριφεριφερειάρχης ανακοίνωσε πως μέσα στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ της ΠΙΝ και στο πρόγραμμα που αφορά προμήθεια εξοπλισμού για την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, προβλέπεται η αγορά οχήματος με βυτίο για τις ανάγκες της Υπηρεσίας της Ζακύνθου και έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της τροφοδότησης με νερό.

Στην τοποθέτησή του ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Στεμπίλης σημείωσε πως το επιχειρησιακό σχέδιο βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή και έθιξε ζητήματα όπως η χρήση των δεξαμενών αλλά και η περιπολία από οχήματα του Δήμου όταν επικρατούν συνθήκες επικίνδυνες για φωτιά με δυνατό αέρα.

Ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχουν έγγραφα προς το Δήμο και το Δασαρχείο για τις αποψιλώσεις που πρέπει να γίνουν αλλά και την ανάγκη τοποθέτησης υδροστόμιων.

Ο κ. Κατσαρός σχολίασε πως χρόνο με το χρόνο διαπιστώνονται σημαντικές βελτιώσεις στην πρόληψη και την πυροπροστασία  ενώ επεσήμανε την ανάγκη να εξασφαλιστεί κάθε διαθέσιμος πόρος για την πυροπροστασία, ζητώντας και από το ΕΘΠΖ να καταθέσει προτάσεις για την πυροπροστασία του βιοτόπου στην νέα προγραμματική περίοδο.

Ο ίδιος σημείωσε πως πλέον υπάρχει ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους και της Περιφέρειας να υποβάλουν τις προτάσεις τους, τονίζοντας πως καταβάλλονται προσπάθειες  για να λυθούν προβλήματα.

«Στις προτάσεις μας συμπεριλάβαμε τις καταστροφές από ανεμοστρόβιλους και υπάρχει δυνατότητα να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις και για δεξαμενές και για πολλά άλλα» υπογράμμισε καλώντας τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες σε Δήμο και Περιφέρεια να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσα στο Καλοκαίρι. 

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

 


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment