Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Γνωριμία με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον πρώτο υπολογιστή! (Φώτο)
13-06-2017 12:15:00

Μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων» ένα τεχνολογικό «θαύμα» που εντοπίστηκε κοντά στο λιμανάκι των Αντικυθήρων πριν από 190χρόνια  είχαν όσοι παρακολούθησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής την ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή του Α.Π.Θ Γ. Σειραδάκη στο Μουσείο Ζακύνθου.

Η διάλεξη του καθηγητή, που έγινε μετά από πρόσκληση της Προϊσταμένης της Εφορείας Ζακύνθου Χρ. Μερκούρη σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, σηματοδότησε την λήξη της περιόδου κατά την οποία ένα πιστό ομοίωμα του μηχανισμού, φιλοξενούνταν στο Μουσείο του νησιού μας. Ο Καθηγητής, που έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της επιστημονικής του καριέρας ως φυσικός και αστρονόμος στην μελέτη του Μηχανισμού, συμμετείχε και στην ομάδα που κατασκεύασε το συγκεκριμένο ομοίωμα.

Το ακροατήριο της διάλεξης του Καθηγητή, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον κ. Σειραδάκη να μιλά με πάθος και πραγματικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο μηχανισμό, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι για την τεχνολογία ότι και ο Παρθενώνας για την Αρχιτεκτονική.

Σύμφωνα με τον κ. Σειραδάκη πρόκειται για έναν υπολογιστή που κατασκευάστηκε πριν από 2000 χρόνια, λειτουργούσε με γρανάζια – οδοντωτούς τροχούς και χρησιμοποιούνταν για πολύπλοκους υπολογισμούς, κυρίως αστρολογικούς υπολογίζοντας τη θέση του ήλιου και της σελήνης.  Πέρα όμως από την χρήση του στην επιστήμη της αστρονομίας, ο μηχανισμός χρησίμευσε και για όλους σκοπούς, όπως ήταν ο υπολογισμός της περιόδου  διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, η έναρξη των οποίων γινόταν την 1η πανσέληνο που ακολουθούσε την εαρινή ισημερία.

Εκτενή αναφορά έκανε ακόμη ο καθηγητής στην ιστορία του εντοπισμού στου Μηχανισμού στο ναυάγιο των Αντικυθήρων το 1900 από Σύμιους σφουγγαράδες,  αλλά και στο τεράστιο έργο της ενάλιας ανασκαφής που ακολούθησε. Ακόμη αναφέρθηκε εκτενώς στις έρευνες που έχουν γίνει για το Μηχανισμό σε Ελλάδα αλλά και διεθνώς, με αφετηρία το 1979 μέχρι και σήμερα.

Η διάλεξη ολοκληρώθηκε με μια περιγραφή του μηχανισμού μπροστά στο ομοίωμα του, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Σειραδάκη στο γεγονός ότι για το θέμα υπάρχουν ψήγματα μόνο στα βιβλία των ελληνικών σχολείων, εν αντιθέσει με το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει στο Εξωτερικό.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

 


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment