«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»
Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ για τη διάσωση των Εβραίων στη Ζάκυνθο (ΒΙΝΤΕΟ)!
15-05-2017 08:30:00

Με μια μικρή δεξίωση στο ξενοδοχείο Eleon στο Τραγάκι, οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ που περιγράφει τη διάσωση της εβραϊκής κοινότητας στη Ζάκυνθο από τους Γερμανούς, την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γιόρτασαν την ολοκλήρωση των γυρισμάτων στο νησί μας. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τα  γυρίσματα της ελληνοαμερικανικής παραγωγής  που έγιναν σε διάφορες περιοχές της Ζακύνθου, όπως η Πόλη, η Λούχα, το Καλαμάκι, το Τραγάκι με την συμμετοχή ζακυνθινών ηθοποιών που ενσάρκωσαν τις οικογένειες των Εβραίων και των Ζακυνθινών,  τους γερμανούς κατακτητές, αλλά και τα κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας: Τον δεκάχρονο Χαΐμ, που φτάνοντας  80χρονων  πλέον περιγράφει πως ο ίδιος και η οικογένειά του σώθηκαν από τους Γερμανούς, τον τότε Δήμαρχο Λουκά Καρρέρ αλλά και τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο που ανέλαβαν το βάρος της υπεράσπισης της εβραϊκής κοινότητας.

«Δεν πίστευα ούτε και εγώ ο ίδιος πως αυτή η προσπάθεια  θα εξελιχθεί τόσο καλά! Συμμετείχαν 49 Ζακυνθινοί που άφησαν τις δουλειές και τις υποχρεώσεις τους, αλλά ήταν στην ώρα τους για τα γυρίσματα γεμάτοι όρεξη και καλή διάθεση» σημείωσε ο Steven Πριόβολος, παραγωγός και εμπνευστής του εγχειρήματος.

Ο ίδιος δεν έκρυψε την συγκίνησή του για την στήριξη όλων όσοι συμμετείχαν ή διευκόλυναν την παραγωγή αλλά και τα έντονα συναισθήματα που ένιωσε βλέποντας να παίρνει σάρκα και οστά μέσα από την κινηματογραφική του μηχανή, η ιστορία που περιέγραφε για τη Ζάκυνθο ο ισραηλινός Χαΐμ  Κωνσταντίνη από το Τελ Αβίβ.

«Θα πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι ως Έλληνες για αυτή την ιστορία και θα πρέπει να μας τη διδάσκουν στο σχολείο όταν μαθαίνουμε για το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Το ντοκιμαντέρ θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου στο Λονδίνο, ενώ η επίσημη πρεμιέρα θα γίνει στο νησί μας.

«Στην Unesco αποφασίσαμε να έχουμε υπό την αιγίδα μας αυτό το ντοκιμαντέρ αφού πρόκειται για μια ιστορία που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε, γιατί τιμά την Χώρα μας και τον πολιτισμό της. Θα προβάλουμε αυτή τη δουλειά όπου μπορούμε» σημείωσε η κ. Έλλη Κυριακού, Διευθύντρια Παραγωγής και υπεύθυνη του καλλιτεχνικού τμήματος της Unesco Πειραιώς και Νήσων, η οποία επέμεινε ιδιαίτερα στην συγκινητική ανταπόκριση των Ζακυνθινών και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

O υπεύθυνος της παραγωγής στη Ζάκυνθο Δημήτρης Σκαλιστήρης έκανε λόγο για μια μοναδική εμπειρία και για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα: «Για μένα, η ιστορία που διηγούμαστε, δηλαδή ότι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, είναι το σημαντικότερο και το διαπιστώσαμε και σε αυτή την προσπάθεια» σημείωσε ευχαριστώντας όλους όσοι  συνέβαλαν ενώ ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Αντώνης Νικολουδάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη αγάπης, ανοχής και αλληλεγγύης που προβάλλονται μέσα από την συγκεκριμένη ιστορία και παραμένει ισχυρή.

Τέλος ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς συνεχάρη όλους τους συντελεστές, σημειώνοντας πως αυτό το ντοκιμαντέρ θα προβάλει το νησί μας και τις αρετές των Ζακυνθινών, που παρά τα προβλήματα παραμένουν ζωντανές. Ακόμη αναφέρθηκε και στις σχέσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί με το Ισραήλ αισιοδοξώντας να γίνουν ακόμη πιο ισχυρές στο μέλλον.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Πηγή Βίντεο:zantenewstime.gr

 


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment